Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Afleiding tijdens een wedstrijd gebeurt snel en dat kan er voor zorgen dat de concentratie wegvalt op belangrijke momenten. Hierdoor bestaat de kans dat je fouten gaat maken. De coach roept dat je je beter moet concentreren en het team spreekt je aan op gemaakte afspraken. Geconcentreerd blijven kan een lastige opgave zijn voor sporters. Hoe komt het dat je de concentratie verliest en wat kun je daar aan doen?

Als je geconcentreerd bent richt je de aandacht langdurig op juiste informatie die belangrijk is voor dat ene moment. Een slagman richt zich op de lichamelijke informatie die hij van de pitcher binnen krijgt en negeert andere prikkels. Het is de kunst om niet afgeleid te worden door irrelevante prikkels en met gedachten bij de taak te blijven, de beleving in het hier en nu.

Concentratieverlies komt door het opvangen van storende of irrelevante prikkels. Deze kunnen zowel intern als extern zijn. Storende prikkels kunnen negatieve gedachten zijn, zoals: “Ik heb al twee swings gemist, deze gaat ook fout”. Het publiek kan een storende prikkel zijn op belangrijke momenten, denk aan de afleiding van het publiek bij een vrije worp bij basketbal. Irrelevante prikkels zijn gedachten die niets met de wedstrijd te maken hebben, maar wel voor afleiding zorgen. Zo kan het tentamen van de volgende dag er voor zorgen dat je de concentratie verliest tijdens de wedstrijd of training.  

Als je merkt dat de concentratie wegzakt of helemaal verdwijnt, kunnen deze tips helpen om de concentratie weer op te pakken:
•    Zorg voor een vaste routine om te concentreren. Een herkenbare routine zien we terug bij toptennisser Rafael Nadal. In zijn biografie beschrijft hij veel van zijn routines om te concentreren en geconcentreerd te blijven. Eén routine beschrijft hij als volgt:
"Ik zet de twee flessen neer bij mijn voeten, voor de stoel aan mijn linkerzijde, keurig achter elkaar, schuin gericht op de baan. Sommigen noemen het bijgeloof, maar dat is het niet. Als het bijgeloof zou zij, waarom zou ik het blijven doen als ik win of verlies? Het is een manier om mijzelf in een wedstrijd te plaatsen, waarbij ik mijn omgeving orden om het aan te passen aan de orde die ik in mijn hoofd zoek."
Een routine zorgt voor regelmaat in jouw spel en het geeft een gevoel van controle en stabiliteit. Zorg dat je de routine op tijd oefent en eigen maakt, waardoor je comfortabel wordt met jouw eigen routine.

•    Aandachtspunten op het veld kunnen helpen om storende of irrelevante gedachten te negeren. Kies een aandachtspunt die voor jou herkenbaar is en altijd aanwezig zal zijn tijdens trainingen en wedstrijden (b.v. tijdens BP of wedstrijd aan slag; OPPOSITE FIELD). Richt je op het gekozen aandachtspunt zodra de concentratie verzwakt, hierdoor richt je de aandacht weer op de taak en vang je geen onnodige prikkels. Of richt je kort op je greep van de knuppel om de concentratie weer op te pakken.

•    Gedachtencontrole helpt om negatieve gedachten niet de overhand te laten nemen. Negatieve gedachten kunnen de concentratie verstoren als je er te lang in blijft hangen. Het onderdrukken van deze gedachten heeft echter geen zin. Hoe harder je de gedachten probeert weg te duwen hoe harder ze terug komen, net als een bal die je onder water duwt. Neem voor lief dat deze negatieve gedachten er zijn en denk aan wat je wel wilt doen in plaats van wat je niet wilt doen, hierdoor richt je op de taak die van je wordt verwacht.

•    Buikademhaling helpt bij ontspanning en kan je helpen bij het herwinnen van de concentratie. Pas het toe tijdens de routine, bij het richten op een aandachtspunt of bij spanningen bij een negatieve gedachte.
De belangrijkste tip is om deze punten tijdens de trainingen toe te passen. Concentratie is een vaardigheid die net als andere vaardigheden getraind kan worden. Tijdens de trainingen is concentratie als je beste vriend. Hoe vaker je met concentratie traint hoe beter deze ‘vriend’ je zal bijstaan tijdens wedstrijden. Concentratie helpt om de aandacht weer te oriënteren naar ‘routine en concentratie’ en voorkomt afleiding. Als je dit vaak oefent zal je zien dat het steeds makkelijker wordt om goed te concentreren.


Wie weet lukt het om uiteindelijk in uiterste vorm van concentratie te komen,
zoals Koby Bryant beschrijft aan het begin van dit korte filmpje.
www.youtube.com/watch?v=wl49zc8g3DY

 

 

Heb je vragen over dit onderwerp?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.