Summer Academy 2023

Registration >> Limited availability! 

Catcher Academy 2023/24

Limited availability! Registration >>
nick_urbanus_opposite_field

Na de hele winter hard gewerkt te hebben, krijgt nu iedereen een kans om zijn/haar kwaliteiten te laten zien op het honkbalveld. Dit is natuurlijk wat elke sporter uiteindelijk wil, maar wat zijn nu precies de aanpassingen die je kunt maken in jouw persoonlijke routine? Hier zullen we in deze column dieper op in gaan om samen met je eigen input, jouw ‘in season routine’ te ontwikkelen.

Tijdens de winter/off-season periode is het voor een speler mogelijk om helemaal in eventuele verbeterpunten te duiken en hier aanpassingen voor te vinden. Wat tijdens het seizoen veel minder zal gaan gebeuren. Waarom? Je wil tijdens het seizoen niet te veel bezig zijn met constant aanpassingen maken in jouw spel. Veel belangrijker is om een constante routine te handhaven die ten goede komt van jouw focus/concentratie en technisch spel. Dit betekend niet dat je het hele seizoen geen aanpassingen meer mag maken, maar de nadruk ligt op het creëren of vasthouden van vertrouwen in jouw kwaliteiten. Ook zal er veel gewerkt moeten worden aan de focus op jouw ‘keys to succes’

Bij honkbal en softbal is het soms moeilijk om het spelletje relatief simpel te houden aangezien er zoveel factoren zijn die je kunnen beïnvloeden zoals de tegenstander, pitcher, het veld, het weer en nog vele andere. Daarom is het zeer belangrijk een aantal ‘sleutel woorden’ voor jezelf te creëren!

Wat bedoeln wij hiermee?
Met een voorbeeld proberen wij het zo duidelijk mogelijk te maken…

Als slagman/vrouw zijn we soms geneigd om onszelf dingen in te praten zoals:
'Hou je voorste schouder in', 'zet je voorste voet op tijd neer' of 'hou je hoofd naar beneden'.

Dit zijn basics die je tijdens de training gebruikt.

Maar wij zien graag dat je voor en tijdens de wedstrijd de focus legt op:

Get ready to hit

Eye on the ball

Opposite field

In dit geval in Engelse woorden omdat dat tegenwoordig nog beter werkt, maar het gaat om het idee! In plaats van fysieke aanwijzingen in je om te laten gaan, is het veel rustgevender om een aantal sleutelwoorden te creëren die ervoor zorgen dat je deze dingen automatisch doet!

Het mooie is dat dit voor elk aspect binnen honkbal/softbal van toepassing kan zijn. Dan hebben we het dus over hitting, pitching en fielding! In een ultieme situatie laat een speler dus ook zijn ‘in season routine’ op deze persoonlijke sleutelwoorden aansluiten! Dat betekend dat je op een rustig moment, voor of na de wedstrijd, aan deze ‘sleutelwoorden’ kunt gaan werken zodat het een automatisme gaat worden in wedstrijdsituaties.

Laat dat dus een groot doel van dit seizoen zijn.
Een routine en een aantal sleutelwoorden creëren waarmee jij je optimaal kan concentreren op het leveren van een ultieme prestatie.

Natuurlijk vergt dit discipline aangezien je hier dagelijks aan zal moeten werken, maar het is voor iedereen mogelijk!
En het levert je succes en dus heel veel plezier op!

Zoals we in het verleden steeds gedaan hebben zullen er een aantal filmpjes worden toegevoegd aan deze column. Hierin laten wij een aantal oefeningen zien die misschien een toevoeging kunnen zijn tot jou persoonlijk routine.

Wellicht kun je deze oefeningen, na je algemene warming-up, in deze volgorde, gezamenlijk met je team doen;

1. SLEEPERS STRETCH 
2. STRAIGHT ARM REACH 
3. STRAIGHT ARM REACH PROGESSION 
4. THROW ARM HELICOPTER 
5. BASIC SKIPS
6. HIGH KNEE SKIPS+STAMP 
7. SIDE SKIPS 
8. HIP OEPENING+JUMPS 
9. WASH DRILL FRONT 
10. WASH DRILL FOREHAND 
11. WASH DRILL BACKHAND

Again, het is jouw routine dus jij bepaald wat wel of niet werkt voor jou. Het enige wat wij van jullie vragen is TRY IT.
    
Ik wens iedereen heel veel plezier dit seizoen en Let’s Playball!

nick urbanus playball europe

Nick Urbanusopening foto Nick / henk seppen