Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Tot nu toe zijn we dieper ingegaan op de basis thema’s  ‘Routine’ en ‘Consistency’. Hier heb  ik voor gekozen om jullie deze thema’s goed te laten begrijpen voordat we op deze informatie door gaan bouwen. Beide columns gingen 1 baseball hoofdpijnechter over het fysieke aspect van honkbal, Strength&conditioning of welke sport je ook beoefent.

Het meest krachtige wapen wat wij bezitten zijn onze hersenen. Als men denkt aan slimme mensen zien we al snel een boekenwurm voor ons die zit te lezen in de bieb, dit is natuurlijk onzin. Er zijn meerder vormen van ‘slim’ en ook in de topsport zijn een groot aantal ‘slimme’ mensen actief. Zij hebben een manier gevonden om een mentale routine te creëren waarmee zij succesvol kunnen zijn.

2 baseball brainOmdat het brein zo complex is zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om voor jezelf een mentale routine te ontwikkelen. Ook heeft elk mens een andere persoonlijkheid, dit betekend vaak ook een andere routine. Sporter A zou voor een wedstrijd/training graag een moment voor zichzelf willen in complete stilte of met muziek. Terwijl sporter B juist graag zeer actief is en met zijn teamgenoten wil zijn. Uitdaging nummer 1: Erachter komen wat voor jou goed voelt als persoon/sporter.

Een mental routine kan een sporter ongelofelijk helpen in zijn/haar carrière. Hierbij doel ik voornamelijk op de focus van een persoon. Een goede concentratie is een start voor het leveren van een goede prestatie, voornamelijk in de honkbal sport. Alle zintuigen zullen optimaal actief moeten zijn voor het leveren van jou beste ‘effort’, en dit kan alleen doormiddel van concentreren.

Honkbal is de enige sport waarbij je 7 van de 10 keer kan ‘falen’ en nog steeds bij de top behoord. Dit is mentaal een grote belasting en kan je spel op een negatieve manier beïnvloeden. Een mental routine kan een sporter aanzienlijk helpen met het behouden van plezier in de sport. Het creëren van een positieve mindset, onafhankelijk van jouw prestaties op het veld, geeft je de mogelijkheid om het volgende niveau te bereiken als sporter. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat je als sporter je kan richten op de positieve prestaties en hierdoor jezelf in de beste positie brengt om dit nogmaals te doen. Bovendien presteer je het beste als je plezier hebt!

Bewustwording van onze doelen en dromen kan ook een essentieel proces zijn binnen topsport. Vaak zitten deze al ergens in ons hoofd verstopt alleen worden deze weggestopt of vergeten in de dagelijkse gang van zaken. Het kan een sporter enorm helpen om deze doelen te formuleren en te beseffen hoe hij of zij deze doelen wil gaan bereiken. Een duidelijke doelstelling met daarbij een plan van aanpak kan zeer veel rust geven en hiernaast nog enorm helpen met het geven van de juiste effort.


Opdrachten Mental Routine:

1.    Formuleer in een notitie boekje het volgende
a.    1 Korte termijn doelstelling (totdat het seizoen gaat beginnen)
b.    1 Lange termijn doelstelling (Max 1 jaar, kan ook einde seizoen zijn)
c.    Jou droom, denk zo groot mogelijk!

2.    Formuleer per onderwerp een zo uitgebreid mogelijk stappenplan hoe je deze doelstelling/droom gaat bereiken.

3.    Neem elke dag 15 tot 30 minuten om jezelf mentaal even terug te trekken van alle drukte. Met voorkeur op je bed of in een rustige kamer op de bank. Denk aan een boek lezen of rustige naar jouw muziek luisteren.

4.    Neem voor of tijdens de training een moment om positieve prestaties te visualiseren. Dit kunnen prestaties uit het verleden zijn waarbij je niet te stoppen was, of juist gewoon een fantasie in de toekomst. Belangrijk hierbij is om zoveel mogelijk in detail te visualiseren.  Voorbeelden van deze details: Wat heb je aan, het weer, waar dacht je aan/of juist niet, de techniek/uitvoering van jezelf in die actie, de positieve uitkomst van jou prestatie, hoe voelde je hierna, de reacties van je teamgenoten.

Ik begrijp dat dit voor sommige mensen in eerst instantie misschien wat ‘zweverig’ klinkt. Dat is het niet! Als je je gaat verdiepen in de levens/prestaties van bijna elke wereld klasse sporter/honkballer, komen dit soort routines dagelijks terug in hun schema. Natuurlijk zal je het uiteindelijk fysiek uit moeten gaan voeren. Maar in de sport is het samenbrengen van verschillende componenten de ‘secret to succes’. Hierbij spelen een groot aantal factoren een grote rol. Denk aan jouw omgeving, jouw coach, jouw training, jouw (mental) routines, jouw voeding, jouw rust/slaap. Ik heb ze nog niet allemaal op kunnen noemen, maar probeer stap voor stap jou routines en componenten samen te voegen tot een ‘total package’ en je zult al snel resultaat ervaren.

Resultaat komt nooit aanwaaien, you will have to work fo it!

Think Baseball, Play Baseball - Let’s “Playball”
nick urbanus playball europe