Be sure to participate a great week of baseball!!!

Because "personal attention" a limited number of participants - register! >>>>>

Volg ons op Facebook

playball fb

Een week Playball Academy is dé uitgelezen plek om je honkbal vaardigheden een flinke boost te geven. En veel nieuwe dingen te leren. Sinds dit jaar ook mentale training. Honkbal is een mentaal spelletje, wat sterk denkwerk vereist. En ook die denkkracht is te leren! In deze blog een korte samenvatting over twee belangrijke mentale vaardigheden die tijdens de afgelopen editie van Playball Academy in de praktijk zijn gebracht.

Hoe kan je die “Playball boost” optimaal benutten? Doelen stellen kan hier een antwoord op geven. In de eerste sportpsychologie bijeenkomst stond de vraag centraal: Wat wil jij graag leren tijdens de Playball Academy? Geen makkelijke vraag voor een ambitieuze honkbalspeler. De grote dromen komen snel boven tafel. Nu begint het echte werk! Het beantwoorden van de sleutelvraag: Hoe ga je dat leren? Op een systematische manier gaan we opzoek naar een antwoord, aan de hand van performance profiling. Benieuwd? Ga zelf aan de slag aan de hand van opdracht 1.

Hoe het werkt? Om nieuwe dingen te leren heb je aandacht nodig. Zoals je in de vorige blog (Routine en Concentratie) heb kunnen lezen is het stuk makkelijker je aandacht vast te houden als je het ergens op kan richten. Door een doel te stellen wat je wil leren is het voor je aandacht makkelijker om zich te richten op het geen wat je wil leren. Als je met meer aandacht oefent, betekent dat je waarschijnlijk minder snel wordt afgeleid en, met meer energie aan jou doel werkt, en hier dus sneller beter wordt. En beter worden is leuk! Doelen stellen helpt ook om inzicht te krijgen in jou eigen vooruitgang. hierdoor wordt inzichtelijk dat je beter bent geworden, een goede boost voor zelfvertrouwen.

Voelt het niet lekker met slaan, of heb je een andere vraag/probleem? Stap gerust naar je Coach/Trainer of praat er over met de medespeler(s).

Heb jij nog gewerkt aan je Playball doelstelling van afgelopen zomer? Of heb je nog nooit een doel gesteld en wil je daar nu mee aan de slag? Opdracht 1 helpt je op gang!

playball team 2016

Opdracht 1

 1. Wat zijn naar jou idee de 10 belangrijkste dingen die een goede honkballer moet kunnen? Dit kan techniek zijn (pitchen, slaan, honk lopen), tactisch (wat is de spelsituatie) of mentaal (doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen hebben)
 2. Hoe scoor jij nu op deze 10 onderdelen? Geef jezelf een cijfer tussen de 0 en 10.
 3. Hierdoor krijg je inzicht in wat je nu goed doet, en wat je graag zou willen verbeteren. Stapje bij beetje wordt de vraag wat je zou willen leren helderder.
 4. Kies één onderdeel waaraan je deze week zou willen werken.
 5. Welke cijfer zou je aan het einde van de week willen halen? Wat moet je precies doen om dit cijfer te halen. Vertel het zo duidelijk dat je teamgenoot het voor je kan checken.
 6. Hoe ga je de eerste stap zetten om aan je doel te werken? Hierbij gaat het om een concrete stap die makkelijk te doen is.
 7. Plan je eerste stap.
  Op [dag] om [tijd] ga ik [actie] doen. Hiervoor heb ik nodig: […]
  (De blog over visualiseren kan je hierbij helpen!)

De tweede vaardigheid die tijdens Playball Academy aan bod is gekomen is de mentale routine. De mentale routine is een belangrijke vaardigheid in het leven van een sporter. Een sporter kan een routine vóór, tijdens of na een wedstrijd hebben Tijdens de Playball Academy hebben we het gehad over de mentale routine vóór en tijdens dat je aan slag bent in een wedstrijd. Maar, hoe zorg je er voor dat je geconcentreerd blijft aan slag en aandacht hebt voor wat belangrijk is?

Als honkballer maak je het elke wedstrijd mee. Je bent aan slag en je wilt zo snel mogelijk op het honk staan. Je mist de bal of de pitcher gooit wijd en dan moet je opnieuw geconcentreerd staan voor de volgende bal. Als je goed naar professionele honkballers kijkt zie je dat ze in deze situatie een bepaald ritueel of routine volgen. Bijvoorbeeld de slaghandschoen losmaken en weer vast, even van de thuisplaat wegstappen of met de knuppel een paar swings maken voor het gevoel. Deze rituelen zijn niet verkeerd, maar alleen iets doen als ritueel heeft weinig zin, er zit meer achter. We kunnen de situatie in vier verschillende stappen opdelen.

Stel, je bent aan slag. De pitcher gooit een goede fastball en je slaat mis. Stap 1: Reactie, je reageert op de gemiste bal, dat kan elke vorm van emotie zijn zolang het gecontroleerd is en met respect voor de omgeving. Stap 2: Ontspanning, je stapt even weg van de thuisplaat en zorgt dat de emotie weg is. Zorg dat je ademhaling een goed ritme heeft om je te ontspannen. Door middel van ontspanning creëer je rust in je hoofd zodat je weer kan nadenken over de volgende stap en niet blijft hangen in het verleden. Stap 3: Voorbereiding; je bereidt je voor op de volgende bal, je denkt na over welke bal de pitcher kan gooien, je weet welke honken bezet zijn. Stap vier: Activatie; je hebt je plan klaar, je activeert jezelf fysiek en mentaal. Je bent helemaal klaar voor de volgende pitch.

Deze stappen worden nu getraind op het moment dat je aan slag bent, maar bij honkbal kun je deze vier stappen op elke positie uitvoeren. Als pitcher, als infielder of outfielder of als honkloper. Ook niet te vergeten is de speler die ‘on deck’ staat. Voordat je aan slag bent kun je al zien welke honken bezet zijn en je voorbereiden, je kunt hier al je ademhaling op een goed ritme brengen en je lichaam activeren voordat je aan slag bent.

Heb jij nog gewerkt aan je Playball routine afgelopen zomer? Of weet je niet meer wat de stappen waren? Opdracht 2 helpt je op gang!

Opdracht 2

Oefen dit tijdens een wedstrijd of op een training.

 1. Reactie; leer je emoties kennen na het missen van een slagbal. Als je een slag mist zorg dat je niet te lang in de emotie blijft hangen
 2. Ontspanning; Leer je lichaam te ontspannen door middel van ademhaling. Een belangrijk onderdeel is ritme en buikademhaling. Een ritme creëer je door altijd evenveel seconden in te ademen en weer uit de ademen. Bijvoorbeeld 4 seconden inademen, en 4/5 seconden uitademen. Door het ritme aan te houden, zal je hartslag gecontroleerd blijven en kun je goed nadenken. De buikademhaling helpt om de spanning in je lichaam te verminderen.
 3. Voorbereiding; Aan de hand van welke situatie het is, bijvoorbeeld welke honken zijn bezet of het is 2 slag, kun je alvast voorbereiden op de volgende bal. Overleg met je coach in welke situaties een pitcher verschillende ballen werpt en onthoud dat voor de wedstrijden, dan kun je daar op inspelen.
 4. Activatie; Activeer je lichamelijk en mentaal. Neem een atletische houding aan of zwaai een aantal keer met je knuppel om je spieren te activeren. Zorg in alle situaties dat je gemotiveerd bent.